Ha alfában vagyok, akkor hipnózisban vagyok?

2016. 08. 28. 21:21:15

Ha alfában vagyok, akkor hipnózisban vagyok? El kell oszlatnunk egy félreértést – az alfa állapotnak gyakorlatilag semmi köze nincs a hipnózishoz!

A béta, alfa, théta, delta agyhullám frekvenciák az agy különböző aktivitási állapotaihoz vannak hozzárendelve. A fenti sorrend az ébrenléti állapottól a mély, álomtalan alvásig követi az agyhullámok frekvenciáját. A béta a legterjedelmesebb tartomány, a 38 és 12 Hz közötti frekvenciákat öleli fel. Ha valaki izgatott, „felpörgött” állapotban van, ha döntéseket hoz, figyel, problémát old meg, akkor a magasabb tartományban mozog az érték, ha nyugodtabb, szemlélődőbb, akkor az alacsonyabb értékek a jellemzők. A teljes nyugalmat, a csendes meditációt az alfa tartomány jellemzi.
Ismert az a tény, hogy hipnózisban képesek vagyunk múlt béli eseményeket újra átélni. Nem csak mint emlékkép jelenik meg ekkor a történet, hanem a maga valóságéban – színek, hangok, illatok és egyéb érzetek jelennek meg a múltból. Ha elképzeljük, hogy valaki egy születésnapi partit él újra, annak örömével, izgalmával könnyen beláthatjuk, hogy az illető távol van az alfa tartománytól.
De vegyünk egy durvább példát: tételezzük fel, hogy egy egykori katona egy harci cselekményt él át hipnózisban – teljesen világos, hogy az illető nagyon messze van a 12 Hz alatti tartománytól!

De ahhoz, hogy valaki hipnózisba kerüljön, kell a relaxált állapot, az meg alfa – szól az ellenvetés. Nos, ez sem feltétlenül igaz!
Színpadi, utcai hipnózis bemutató esetén a hipnotizőr nem lazítja el „áldozatát”, hanem egy gyors mozdulattal, erős hanggal ráijeszt és az illető máris a szükséges állapotban van. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hipnózis előtt a páciens még izgatott is, hogy mi fog vele történni biztosak lehetünk abban, hogy ismét nincsen alfa a közelben.

Látjuk tehát, hogy az alfa állapot nem szükségszerű velejárója sem a hipnózis indításának, sem a hipnózis folyamatának.
És ugyanez igaz fordítva is. Ha valaki alfa állapotban van, nem biztos, hogy hipnózisban van. Ez az oka annak, hogy a rossz minőségű, tucat „önhipnózis” hanganyagok nem hatékonyak. Egy kellemes, laza relaxáció mellett elmondott életigazságok jó érzést kelthetnek a hallgatóban, de hatásuk csekély.
Ha nem a mély ellazulás a hipnózis állapota, akkor miért relaxálja a terápiás hipnotizőr a pácienst?
Azért, mert ez az elvárás. Aki hipnózis alá veti magát, azt várja, hogy el fogják lazítani. Ezt hallotta, látta és valószínűleg ezt beszélték meg a hipnotizőrrel a bevezető ismertetés során. Emellett a nyugalmi állapot segít oldani azokat a feszültségeket is, amik óhatatlanul ott vannak a páciensben.

Tapasztald meg a hipnózis erejét, keress meg!

vissza »