Amikor a hipnózis ellenjavallt

2016. 08. 25. 21:47:28

Amikor a hipnózis ellenjavallt Érthető, hogy sokan szeretnék tudni, van-e olyan, hogy a hipnoterápia ellenjavallt, és ha van, akkor milyen esetekben. A rövid válasz igen.
De mint az élet annyi más esetében itt is bonyolultabb a válasz, mint az egyszerű igen vagy nem. Ezért most megpróbálunk kicsit több részlettel szolgálni.

Hasznos lehet, ha egy olyan állapottal kezdünk, ami nem tűnhet ellenjavalltnak, ez pedig a páciens attitűdje a terápiához. Néhány ember rendkívül ideges, néha fél a hipnoterápiától. Lehet, hogy attól félnek, hogy elvesztik az irányítást, hogy féltett titkaikra derül fény vagy valami ezoterikus világba csúsznak bele. Ezek a félelmek indokolatlanok, hiszen az emberek többsége számára a hipnózis kellemes, megnyugtató és kifejezetten biztonságos élmény. Ezeket a félelmeket az előzetes beszélgetés során a terapeuta a folyamat pontos, precíz ismertetésével feloldja. Ugyanakkor azok számára, akiknek a hipnotizőrrel történt beszélgetés után is fennmaradnak vagy éppen erősödnek a félelmeik, érdemes más terápiás megoldást keresni.

Aztán ott vannak azok a típusú betegségek, mikor a hipnoterápia megfelelő megoldás és gyakran kiemelkedően hatásos, de csak akkor végezhető, ha az állapot a páciens orvosa által diagnosztizált és megerősített. Ilyen lehet az asztma és az irritábilis bélszindróma.
Eljutottunk azokhoz az esetekhez, amikor a hipnoterápia ellenjavallt. Ezek

- skizofrénia
- kóros személyiségzavar
- alkohol vagy drog hatása alatt
- egyes gyógyszerek folyamatos szedése
- szenilitás
- epilepszia
- narkolepszia

Epilepszia vagy narkolepszia esetén ritkán, a kezelőorvossal való folyamatos konzultáció és ellenőrzés mellett végeznek hipnoterápiát.
Bipoláris esetekben és klinikai depressziós betegségek vagy öngyilkossági hajlam esetén, valamint komoly szívpanaszok mellett szintén ellenjavalt lehet a hipnózis alkalmazása.


Hipnózis a terhesség alatt

A hipnózis a terhesség során sikeresen használható relaxációs technika és hatékony eszköz a fájdalom csillapítására. Ugyanakkor vita van arról, hogy alkalmazható-e az első trimeszter során.

Dohányos nők gyakran szeretnék abbahagyni a cigarettát a születendő gyermek érdekében. Bár vitatott, hogy terhes nők esetén a hipnoterápia megfelelőbb-e vagy a nikotinhelyettesítés, úgy látjuk, hogy a hipnózis nem okoz problémát a terhesség egyetlen szakaszában sem. Ugyanakkor az első 12 hétben célszerű először a kezelő orvossal vagy nőgyógyásszal egyeztetni és az ő ajánlását figyelembe véve dönteni a kezelésről.

Tapasztald meg a hipnózis erejét, keress meg!

vissza »