Aki felfedezte és tudatosan használta a természetes érzéstelenítést - James Esdaile (1808–1859)

2016. 08. 24. 22:51:49

Aki felfedezte és tudatosan használta a természetes érzéstelenítést - James Esdaile (1808–1859) James Esdaile 1808. február 8-án született Skóciában. Orvoslást tanult az Edinborough-i Egyetemen, ahol 1830-ban szerzett diplomát. A Brit Kelet-Indiai Társaságon keresztül került 1831-ben Calcuttába, ahol asszisztens sebészként kezdett dolgozni egy kis kórházban. Itt kezdte használni a „mesmerizmust” érzéstelenítésre. 1846-ban munkásságával felkeltette a helyettes bengáli kormányzó figyelmét, aki egy vizsgáló csoport kiküldését rendelte el. A csoport pozitívan értékelte a látottakat és ezáltal a kis calcuttai kórház Esdaile vezetése alá került. 1848-ban kifejezetten Esdaile munkájának támogatására egy teljes egészében közadakozásból épült kórház nyitott meg, amit 18 hónappal később bezártak.

1848-ban Lord Dalhousie, India általános kormányzója „elnöki sebész” pozíciót adományozott Esdaile-nek, majd 1850-ben „tengerészeti sebésznek” nevezte ki.

Esdaile 1853-ban, 20 éves szerződése lejártakor ment nyugalomba a Brit Kelet-Indiai Társaságtól, ezután visszatért Skóciába.

Ekkor tett egy kísérlet egy kórház alapításra Londonban, ahol a módszerével dolgoztak volna, de széles körben nem tudta elterjeszteni tanait, részben azért, mert egy bemutatón nevetség tárgya lett, mikor egy részeg jelentkezőt próbált meg „érzésteleníteni” – teljes kudarccal. Az is munkája ellen hatott, hogy a nem sokkal korábban felfedezett kloroform gyorsan elterjedté vált, használata egyszerűbb volt, mint Esdaile módszere.
1859-ben Skóciában halt meg.

Az irodalom szerint, Esdaile a módszerét használva 1849 végéig néhány ezer kisebb, és mintegy 300 nagyobb operációt hajtott végre beleértve 19 amputációt, mindezt teljes fájdalom nélkül, a páciensek legnagyobb megelégedésére. Emellett a „normális” 50%-os halálozási arányt 8%-ra csökkentette.

Esdaile sosem tanult „mesmerizmust”, módszere sokak szerint nem is hipnózis volt.
Ma már Esdaile 2-8 órás előkészítési procedúrája persze a múlté, a mai hipnózis technikával a hipnózisnak az érzéstelenítéshez szükséges mélységét 20-30 perc alatt el lehet érni. Ezt gyakorlással, kondicionálással még rövidebbé lehet tenni.

Az érzéstelenítésre alkalmas mélységű hipnózis állapotát Dave Elman nevezte először Esdaile állapotnak Findings in Hypnosis című könyvében.

Tapasztald meg a hipnózis erejét, keress meg!

vissza »